Makers 2017-11-01T07:23:57+00:00

Andre Jacobs, Kaapstad

ONTMOET.ANDRE.JACOBS

 “Ik houd ontzettend veel van mijn beroep. Het inspireert mij voor de volle 100%. Ik ben gek op wat ik doe.”

Eén van de eerste, maar nog altijd één van onze meest geliefde producten, zijn onze rustieke fotolijstjes. Deze worden handmatig vervaardigd in onze werkplaats in Kaapstad, Zuid-Afrika, geleid door Andre.

Als Andre niet aan het werk is, houdt hij ervan om thuis een beetje te chillen, om vervolgens lekker uit te gaan. Zijn ideale avond is rustig voor de tv te hangen. Toch had hij niet altijd zo’n rustige natuur. Hij moet toegeven dat toen hij jonger was, hij veel kattenkwaad uithaalde en mede hierdoor in het tuchthuis belandde. Hier echter leerde hij het vak van houtbewerking en dit heeft hem mede gevormd en gebracht waar hij nu staat in het leven.

Een normale werkdag begint voor Andre met het openen van de winkel, bekijkt waar hij kan helpen, assisteert bij het inpakken van de koopwaar en springt bij met het vervaardigen van meubels en lijstjes wanneer nodig. Kortom, hij brengt het geleerde in praktijk. Andre gaat altijd als laatste weg, om er zeker van te zijn dat alle lichten uit zijn en om de winkel af te sluiten.

Benson, Mombasa.

ONTMOET.BENSON

“Het is een baan waar ik van houd. Door dit werk heb ik de kans gekregen om mijn aangeleerde vaardigheden verder te ontwikkelen en om te zetten in nieuwe ontwerpen.”

Om onze mooie botten- en houtproducten zorgvuldig uit te snijden, vergt een grote dosis geduld en vaardigheid. Graag stel ik dan ook Benson voor, een enorme theeleut, soms tot wel zes koppen per dag. Hij maakt deel uit van het team dat uit deze botten en hout, voor ons de meest prachtigste creaties vervaardigt in Kenia.

Benson woont in Changamwe, Mombasa en is oorspronkelijk begonnen met werken in de stad om zijn ouders en broertje te ondersteunen die in hun geboortedorp zijn achtergebleven. Echter, dit baantje is nu veranderd in een zeer gespecialiseerd beroep dat hij met veel liefde en passie uitoefent. Maar als Benson niet aan het werk is, doet hij niets liever dan van zijn rust genietend, lekker relaxed, achteroverleunend een spannende actiefilm bekijken.

Elke ochtend begint het werk om 8 uur ’s ochtends. Zijn dagelijkse werkzaamheden omvatten doorgaans het bepalen van de maatvoering van de ruwe materialen, hierna volgt het preciezere snijwerk en het polijsten.

Dolly Gxoyiya, Port Elizabeth

ONTMOET.DOLLY.LIVES

Alles is helemaal het einde, alles is leuk aan mijn baan! “Ik kan niet wachten tot ik het resultaat uit de oven zie komen.”

De beeldschone Dolly woont samen met haar man en twee jonge dochters in Chetty, Port Elisabeth.

Buiten haar werk is zingen één van haar grootste passies. Zij is dan ook erg betrokken bij de lokale kerk, waar zij regelmatig de aanwezigen in extase brengt met haar prachtige stem.

Dolly is er de afgelopen dertien jaar in geslaagd het ambacht van pottenbakken te perfectioneren. Zij maakt haar creaties volgens specifieke opdracht, waarbij vooral de veel verkochte snackschaaltjes en salade schalen genoemd dienen te worden.

Zij is dagelijks betrokken bij het gehele proces, van het ontwerp tot eindproduct, hierbij hoort ook het verzorgen van het drukwerk en het stempelen.

Hanh Dung, Vietnam

ONTMOET.HANH.DUNG

“Dit zijn traditionele vaardigheden, die ik van jongs af aan van mijn moeder leerde.”

Het is echt een familiegebeuren waar onze handgeweven zeewiermandjes worden gemaakt in Vietnam. Hier werken Dung en haar man beiden. De leiding van het bedrijf ligt in handen van haar zus.

Hanh Dung leeft samen met haar man, dochter en schoonfamilie in hetzelfde dorp waar de fabriek staat. Als zij niet aan het werk is, doet zij niets liever dan koken voor haar familie. Haar specialiteit is gefrituurde kip. Zij is ook dol op het luisteren naar muziek, zingen en dansen, samen met haar vrienden en familieleden.

Haar dagelijkse bezigheden hebben betrekking op het weven van de mandjes zelf, alsook het controleren of de aangebrachte pailletjes hierop goed zijn bevestigd. Hierna volgt nog stukje kwaliteitscontrole als de mandjes liggen te drogen in de zon, op een, hoe kan het ook anders,  zelf geweefde mat. Het hele team is enorm trots op hun werk en legt een grote nadruk op de kwaliteit van het geleverde. Er wordt gezorgd dat de manden schoon zijn en voldoen aan alle eisen voor zij de fabriek verlaten.  Dat is nu het mooie van het werken in een familiebedrijf, waar iedereen hart heeft voor het product dat zij maken.

Porcia, ZUID-AFRIKA

ONTMOET.PORCIA

“Ik vind het heerlijk om mensen te laten zien hoe iets gedaan moet worden en houd heel veel van mijn werk.”

Het team dat het groeipapier, de labels en kalenders maakt, wordt geleid door Porcia. Zij zorgt ervoor dat alles gaat zoal het hoort te gaan.

Porcia woont in Malmesbury met haar man, twee zonen en haar zuster. Als zij niet aan het werk is, is Porcia een echte huismus en besteed al haar tijd aan het spelen met haar kinderen, om zich hierna naar de keuken te begeven om een heerlijk maaltijd voor te bereiden. Pap en vlees, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht.
Zij werkt al vanaf het begin met het team sinds de oprichting in 2010 en is door de oprichter van het bedrijf bij de hand genomen om alle vaardigheden onder de knie te krijgen.

Van het iedereen naar de zin maken en het uiterste uit de werknemers halen, tot het assisteren bij het vervaardigen van het papier, het drukwerk en de kwaliteitscontrole, Porcia zorgt ervoor dat alles soepeltjes verloopt op het hoofdkantoor van Growing paper.

ONTMOET.PUSHPA.DEVI.JANGID

“Ik ben ontzettend verlegen maar ik houd ervan om samen met mijn familie te werken.”
Ons nieuwe Ruti Loom assortiment bestaat uit organische, handgeweven servetten en theedoeken uit India. Degene in het team, verantwoordelijk voor het maken van deze producten, waaronder ook de prachtige Saint Malo kussens, is de 25 jarige Naveen. Zij woont in het Jaipur district in Rajasthan.

Naveen heeft haar vaardigheden gaandeweg onder de knie gekregen nadat zij vijf jaar geleden door haar huwelijk in het bedrijf belandde en door haar schoonfamilie wegwijs werd gemaakt in de wereld van het weven.

Naast haar werk brengt Naveen het liefst haar tijd door in de keuken waar zij de meest heerlijke, in geklaarde boter (Ghee) bereidde, vegetarische recepten maakt voor haar familie. Ook speelt en ravot zij graag met haar twee kleine kinderen van 3 en 5 jaar, doet zij af en toe aan Yoga en mediteert zij als de vrouwen bij elkaar komen voor gemeenschapsfestiviteiten.

Zereef Majid, India

ONTMOET.ZEREEF.MAJID

“Ik oefen iedere dag om mijn vaardigheden te perfectioneren.”
Zereef is 23 jaar oud en werkt als een professionele lijstenmaker in India. Hij is een kleine zelfstandige die vanuit huis werkt en is in staat gemiddeld 12 lijsten per dag te fabriceren. Zijn vaardigheden zijn hem jaren geleden bijgebracht door een Guru, die hij ontmoette tijdens zijn zoektocht naar een vaste baan.
Gedurende die tijd is hij bezig geweest met het perfectioneren van zijn vaardigheden en is nu meester binnen dit Artisan vakgebied.
Dagelijks staat Zereef om zes uur op en ontbijt uitgebreid voordat hij aan de slag gaat. Als hem gevraagd wordt naar de werkplaats te komen, springt hij op zijn fiets, om na een tocht van 20 kilometer om negen uur ’s morgens aan te komen op de plaats van bestemming.

De grootste uitdaging was het leren werken met de botmaterialen die verwerkt worden in de Jabu-lijsten. Deze materialen zijn als bijproduct afkomstig van lokale boerderijen en worden alleen dan gebruikt als zij zijn verkregen op een diervriendelijke manier zonder noemenswaardige stress voor de beesten. Het is een vakmanschap dat al eeuwenlang bestaat en zorgt voor een minimale afvalproductie binnen de gemeenschap.

GYANPRAKASH.INDIA

ONTMOET.GYANPRAKASH

“Mijn vader is mijn mentor. Ik hoop eens in zijn voetsporen te treden en ons team te leiden.”
Gyanprakash heeft de afgelopen 15 jaar gewerkt als lasser in één van de Fair trade werkplaatsen in India. Hij was de eerste binnen zijn familie die van het gebaande pad afweek en geen boer werd, maar als metaalbewerker zijn vakmanschap perfectioneerde en zodoende het prachtige assortiment metaalproducten voor ons kon vervaardigen. Producten zoals de Boonsri stoelen en de Ula koffietafel kunnen in dit kader genoemd worden, maar zijn favoriet is ontegenzeggelijk de onovertroffen Taya boekenplankset, waar hij onvermoeid aan gewerkt heeft de afgelopen tijd, om deze af te krijgen voor de nieuw uit te brengen collectie AW18.

Elke dag komt Gyanprakesh ’s morgens aan bij de werkplaatsom de boel aan kant te maken voor de dag die gaat beginnen. Wat hem vooral aanspreekt is het onderwijzen en overbrengen van zijn vakmanschap op anderen. De bekwaamheden die hem aangeleerd zijn door zijn baas en ervoor hebben gezorgd dat hij een bloeiende carrière kon opbouwen binnen het vakgebied waar hij zoveel van houdt. Het is duidelijk te zien hoeveel hij zijn superieuren en zijn team bewondert die hem dagelijks omringen. Door hun hulp en ondersteuning hoopt hij tevens zijn vaardigheden als elektricien te ontwikkelen. Een volgende stap in zijn passievolle bestaan.

PUNWIPA.STIPUSA.Thailand

MONTMOET.PUNWIPA.SRIPUSA

“Ik volgde een fantastische training waarin mij alles geleerd is, wat ik vandaag de dag weet.”

Punwipa werkt op onze afdeling aardewerk in Thailand. Zij modelleert, vormt en glazuurt handmatig het keramische assortiment. Zij is 23 jaar en woont samen met haar familie op nog geen 5 KM van haar werk.

Punwipa werkt hier samen met veel van haar vrienden en doet dit werk nu al weer 4 jaar. Zij geeft hoog op over haar fantastische trainingsstage, die er voor gezorgd heeft waar zij nu staat in het leven. Zij is opgeleid door het hoofd van haar afdeling en werkt nog steeds nauw met haar samen.

Zij heeft met veel liefde gewerkt aan onze nieuwe collectie en is zeer enthousiast over de nieuwe aanvullingen op de Organics collectie. Vooral de roze tinten van de handgemaakte Beetroot serie kunnen haar bekoren.

In haar vrije tijd, gaat Punwipa graag met haar vrienden naar de schoonheidssalon of naar de Warorot voedselmarkt. Ook onderneemt zij graag een reisje naar het strand als het even kan.